Portretschilder Lucia Knops

 

Mijn vrije schilderwerken zijn niet zomaar portretten. Voor mij als portretschilder gaat het niet direct om de persoon die op het schilderij staat maar in de eerste plaats om de emotie, een gevoel. Een portret schilderij hoeft geen herkenbare weergave van de werkelijkheid te zijn. Gelijkenis van het model is er vaak wel maar dat is in mijn vrije werk niet altijd mijn streven.

De mens is emotie. Zonder emotie geen aantrekkingskracht.

 

Mijn werken gaan over mensen en hun verhaal. Op ieder moment in je leven heb je andere vragen, zijn andere zaken meer of minder belangrijk. Aantrekken en afstoten van het beeld zijn erg boeiende elementen.

Ik kies mijn modellen met zorg uit en het is niet meer dan een aantrekking, fascinatie of gevoel met welke modellen ik aan de slag wil gaan. Het uiteindelijke beeld, het schilderij is wat telt. Met zorg gekozen composities versterken mijn werk als portretschilder. Een vertrekpunt voor een portret schilderij kan een artikel uit de krant zijn of zomaar een gebeurtenis uit mijn dagelijkse leven. Een gebeurtenis van dichtbij vertaald in een schilderij.

Als portretschilder ben ik geboeid door de reactie van de toeschouwer. Kan de toeschouwer naar ‘binnen’ kijken? Op sommige doeken kijkt de persoon op het doek de toeschouwer indringend aan en op andere doeken lijkt de persoon helemaal in zichzelf gekeerd.

Ik ben al jaren werkzaam als vrij kunstenaar. Vanaf mijn jeugd teken en schilder ik al. Na mijn opleiding Industriële Vormgeving in Eindhoven ben ik gaan werken als keramiste omdat de vrije kunst mij meer trok. Sinds 2005 richt ik me volledig op geschilderde portretkunst. Hierbij heb ik mijn basis versterkt door een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in België met als specialisatie model en portretkunst. Ik werk uitsluitend met olieverf op doek, liefst nat in nat.

Naast mijn vrije werk, is het boeiend om in opdracht te werken. In samenspraak en samenspel met het model samen werken aan een mooi portret schilderij.